Reportage i TT 2022
En morgon tar vi tunnelbanan från Seoul till slutstationen Munsan, och därifrån en taxi till DMZ, världens mest befästa gräns, som löper mellan syd och nord. Här blir vi upphämtade av en lång, blond svensk officer.
Foto: Simon Gate
Per Thulin är en av fem svenska officerare här på uppdrag av Neutrala nationernas övervakningskommission (NNSC). Gruppen bor och arbetar inne i byn Panmunjom – en unik plats där både Nord- och Sydkorea verkar innanför den demilitariserade zonen, DMZ, som namnet till trots löper längs världens mest befästa gräns. Norr om gränsen står en miljon soldater redo, söder om står en halv miljon.
Vi åker under sprängbroar, som vid krig exploderar och omöjliggör framkomligheten. Nej, Per Thulin skulle inte ge sig ut på en löptur i naturområdet.
– Det ligger minor överallt.




Tjugo minuter och flera kontrollposter senare svänger vi in på NNSC, ett prunkande område med kupoltältsformade hus som det står T på.
– T för temporärt, förklarar generalmajor Anders Callert, Sveriges delegationschef för NNSC.
Tanken var att ett fredsavtal skulle förhandlats fram kort efter vapenstilleståndsavtalet 1953. Men snart har sjuttio år gått utan ett slutligt avtal. NNSC består av fem svenskar och fem schweizare, som har i uppgift att övervaka att vapenstilleståndsavtalet följs på den sydkoreanska sidan.
– Det är Sveriges längsta mission i utlandet, säger Anders Callert, inte utan stolthet.
– Vi inspekterar att Sydkoreas och USA:s gemensamma militärövningar är av defensivt eller avskräckande slag och lämnar in opartiska rapporter. Vår opartiskhet och transparens är mycket uppskattad, men tyvärr är det bara på sydsidan som NNSC opererar idag.